Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewa
Dołączył: 01 Wrz 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:29, 08 Wrz 2013 Temat postu: Woda jonizowana |
|
|
MS, czy masz jakieś informacje lub wnioski na temat wody jonizowanej, jej skutkach pozytywnych?
I czy naprawdę woda ma tak potężny wpływ, jak się o tym czyta, czy to raczej chwyt reklamowy w czasach, gdy zdrowe jedzenie jest rzadkością...a zachwiana równowaga wynikła z nieprawidłowych nawyków żywieniowych może faktycznie zostać sztucznie przywrócona za pomocą wody jonizowanej. A problem pierwotny nadal pozostanie.
A może już pisałaś o tym? Temat mnie zainteresował w związku z korzystaniem od jakiegoś czasu z filtrów do wody...jednak to nadal jeszcze nie jest woda dla człowieka najwłaściwsza.
A do rzeki z czystą wodą dalej niż daleko
Jeśli temat jest Tobie obcy, to uznaj pytanie za niebyłe
Pozdrawiam
Ps. Oj, chyba w nieodpowiednim miejscu zamieściłam wątek, jeśli można to proszę przenieść go gdzie jego miejsce.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ewa dnia Nie 19:32, 08 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
wtyczka
Administrator
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:49, 08 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
dlaczego w nieodpowiednim? to jest dzial na pytania do MS:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Dołączył: 01 Wrz 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:09, 08 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
super...w takim razie nie zabłądziłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
minimal
Dołączył: 03 Lis 2013
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:07, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
MS jeszcze nie odpowiedziała, więc korzystam z okazji .
Co rozumiesz przez jonizacje? Zwiększenie odpowiednich składników mineralnych wody?
A może zmniejszenie nadmiaru "szkodliwych" jonów i równoczesne wprowadzenie tych dobrych?
Producenci wód i filtrów prześcigają się w pomysłach jak bardzo zmanipulować ludzi...
Zobacz tu:
pro- test. p l / userfile/article_picture/ pix_max/ test_wod_2011_tabela.jpg
wybierz sobie z tabeli jakieś jony. Weźmy dla przykładu Na+ i K-. Pod względem zawartości tych jonów staropolanka okazuje się być najbardziej zjonizowana: 132 (Na) i 42 (K) mg/l odpowiednio.
Zgodnie z tabelą:
perlo.c om. pl /pl/ content/ 8-skladniki-mineralne-w-wodach-tabela-porownawcza
żeby w pełni sprostać naszemu minimalnemu zapotrzebowaniu na sód i potas, odpowiednio 1100 mg (Na) i 1850 mg (K) należałoby wypić takiej wody 44 litry! A co jeśli mamy mniejsze zawartości tych jonów?
Teraz popatrz tu:
iwom an. pl/ zdrowie/diety/ta bele-kaloryczne/jaja-i-nabial,jaja,jajko-gotowane-na-twa rdo,564.html
wejdź w zakładkę "składniki mineralne", wpisz masę 500 g (ok. 10 jaj M) i zobacz co pokazują:
Na+ = 615 mg i K+ to samo czyli 615 mg.
idź dalej:
orzechy laskowe (100g): K+= 692 mg
100 g golonki: K+ = 340 mg Na+ = 812 mg
100 g makreli: K+ = 527 mg Na+ = 4450 mg
1 kg kalafiora: K+ = 3040 mg Na+ = 300 mg
itd.
O co mi chodzi? Generalnie zapotrzebowanie na składniki mineralne pokrywane jest z pokarmu a nie wody. To po pierwsze.
Po drugie dopóki nie zrobisz jonogramu to nie wiesz czego Ci brakuje.
Po trzecie, trzeba uważać jak się przygotowuje posiłki. Np. jak się mięso gotuje i nie wypija tego co z niego wypłynie to takie zachowanie będzie prowadziło do niedoborów. Zatem jeśli nie zamierzasz gotować zupy to lepiej mięso upiecz i nie zapomnij na bazie tego co z niego wypłynie zrobić sos albo coś takiego...
Staram pisać rozsądnie ale jak ktoś to widzi inaczej to proszę mnie poprawić.
PS: Odnośniki do stron są źródłami wątpliwymi. Polecam sprawę zbadać na własną rękę. Ja się ograniczyłem bo chciałem odpisać na szybko...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|