Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawelj
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:48, 28 Sie 2013 Temat postu: Literatura |
|
|
Witam
być może macie jakąś ciekawą literaturę o tematyce wpływu diety bądź ziół na zdrowie, lub generalnie o tematyce na której opiera się forum? Anglojęzyczne również miło widziane. Może Ms polecisz coś również
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wujek
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 15:48, 28 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Mogę polecić Ci dobrą książkę "Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić" - Gary Taubes. Opisuje jak istotną rolę pełnią węglowodany oraz przetworzone jedzenie w przybieraniu na wadze itp.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pawelj
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:13, 28 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Właśnie Taubes'a już przerobilem, Paleo Wolfa o Cordain'a również, czytałem też Lutz'a Życie bez pieczywa i Davisa Wheat belly. Szukam natchnienia ;p
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
incognito
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń/Kraków
|
Wysłany: Pon 16:47, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Pierwsza książka, o której pomyślałam to życie bez pszenicy
Pozycja warta uwagi to "Opanuj swój metabolizm" Jillian Michaels i Mariski Van Aalst
Okładka trochę odstrasza (bo dla mnie wygląda jak reklama kolejnej diety cud), ale książka jest naprawdę ciekawa. Główną autorką jest Jillian Michaels - znana trenerka, która w młodości zmagała się z otyłością, a rozmaitymi dietami i ćwiczeniami rozregulowała sobie organizm. Dopiero niedawno, z pomocą dobrego endokrynologa wróciła na właściwe tory. Mariska van Aalst jest lekarką - endokrynologiem, dzięki czemu w książce znajdują się rzetelne informacje nt. gospodarki hormonalnej, przemiany materii, wpływu różnego rodzaju żywności na organizm itp. Myślę, że z tą publikacją warto się zapoznać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pawelj
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:40, 18 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
To nie pozostaje nic innego jak sprawdzić lekturę ja natknąłem się na fajną pozycje "Smacznego! Chorzy z powodu zdrowego jedzenia" i chyba też mogę polecić, chociaż dopiero się za nią zabrałem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:40, 19 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
pawelj- słyszałam o tej książce, chętnie przeczytam. Czy jest dostępna w języku polskim?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
incognito
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń/Kraków
|
Wysłany: Czw 19:37, 19 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Dostępna, dostępna, nawet jest na chomikuj.
Mnie chyba ta książka niczym nowym nie zaskoczy....Niestety. Wygląda na bardzo dobrą pozycję. Z całego serca żałuje, że nie wpadła w moje ręce co najmniej 2 lata temu...Z pewnością pomogłaby mi ustrzec się wielu błędów...Co zrobić, czasu nie cofnę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
incognito
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń/Kraków
|
Wysłany: Pią 15:53, 20 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Kolejną, ciekawie zapowiadającą się pozycją jest "Na początku był głód" Marka Konarzewskiego. Nie miałam przyjemności jej przeczytać, jednak opis brzmi obiecująco:
Cytat: | Między potoczną wiedzą na temat naszego odżywiania a informacjami dostarczanymi przez dziedziny nauki związane z biologią ewolucyjną istnieje ogromna przepaść. Dotyczy to w szczególności kontrowersji narosłych wokół spożywania mięsa i tłuszczów zwierzęcych, znaczenia cholesterolu i nabiału, a nawet zachowań kulturowych mających związek z kanibalizmem czy też stosowaniem przypraw. Skład diety człowieka uległ rewolucyjnym zmianom w ciągu ostatnich 10 tysięcy lat, od kiedy zaczęliśmy uprawiać rolę i hodować bydło. W naszym menu pojawiły się ogromne ilości węglowodanów pochodzących z roślin zbożowych, nie znany wcześniej nabiał, wielkie ilości cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. W tak krótkim czasie (zaledwie 500 ludzkich pokoleń) nie zdołaliśmy się adaptować do tych gwałtownych (w ewolucyjnej skali) zmian. Nasza biologia jest więc bardziej dostosowana do paleolitycznego menu niż do produktów z supermarketów. Autor poszukuje odpowiedzi na pytania dotyczące optymalnego składu ludzkiej diety, odwołuje się do najnowszych osiągnięć genetyki, fizjologii, biochemii, anatomii, paleontologii, archeologii, ekologii i etnologii, dzięki czemu udaje mu się przedstawić wyważony i dobrze udokumentowany pogląd na pochodzenie i przyszłość zwyczajów pokarmowych człowieka. |
A fragmenty są dostępne tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:54, 21 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
fragmenty zostały tak dobrane, żeby rozbudzić ciekawość Umieszczam tą książkę na liście książek do zakupienia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pawelj
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 0:02, 22 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Ją sciagnalem ją z chomika, niestety wszystkie księgarnie internetowe mają wyczerpany nakład ;( Incognito dzięki za tytuł, kiedyś się na nią natknalem ale zapomniałem o niej wśród reszty książek ;p
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:31, 27 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Kto nie ma uprzedzeń polecam przeczytać wszystkie książki dra J. Kwaśniewskiego. Pomimo całkowitego linczu tej diety przez media wiedza w książkach zawarta jest ciekawa do przemyślenia...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|