Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Wątróbka drobiowa z jabłkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
A.




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 14:46, 09 Sie 2013    Temat postu: Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbkę myjemy i suszymy. NIE SOLIMY!!!

Jabłko obieramy i kroimy w sporą kostkę.

Wątróbkę obtaczamy w mące (albo i nie, zależy jak bardzo szkodzi nam gluten, w kukurydzianej też można chyba zresztą).

Jabłko wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej kokosowy i posypujemy świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Smażymy na małym ogniu, niech zmięknie.

Wątróbkę wrzucamy na drugą patelnię, też na olej kokosowy i obsmażamy z obu stron, wystarczy ledwie kilka minut. Dodajemy jabłko i mieszamy. Solimy.

Podajemy od razu. Wersja cheating meal: z bułką przenną posmarowaną masłem.

Na zimno jest równie dobre, więc można w pojemniczek i do pracy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:24, 09 Sie 2013    Temat postu:

Watrobke tez mozna usmazyc bez obtaczania w jakiejkolwiek mące Wink nie przypala sie

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Greenbalance dnia Pią 15:25, 09 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
A.




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 17:19, 09 Sie 2013    Temat postu:

Co i też zaznaczyłam Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
świetlik




Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolszczyzna/Wrocław

PostWysłany: Pon 14:55, 12 Sie 2013    Temat postu:

Tak sobie myślę, że skoro już jesteśmy na forum o paleo, to jednak wypadałoby zamieszczać przepisy bez mąki, takich z mąką czy cukrem to ja mam już nadmiar (tak, wiem, że zostało zaznaczone że "można bez", ale ja po takich przypisach boję się, ze może bez będzie mniej niedobre, czy coś) Razz Ja wątróbkę zalewam na patelni wodą i gotuję pod przykryciem razem z cebulą, potem wylewam na sitko (ew. można odkryć, żeby woda wyparowała, ale dla mnie zapach wątróbki jest niezbyt przyjemny, toteż tego nie robię), wrzucam z powrotem na patelnię i rozpuszczam masło. Voila. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martyna




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:28, 12 Sie 2013    Temat postu:

Ja wątróbkę, myje, czyszcze, kroje na mniejsze kawalki i wrzucam na klarowane maslo na patelnie, chwile podsmazam, dokladam cebulke w piorka, i jablko w czastki, przykrywam pokrywka i duszę ok. 15 minut, na koniec odkrywam i jeszcze odparowuje, na sam koniec solę i dodaje majeranek. Na zimno do pracy tez jest pyszna:-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
opiotr




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:33, 30 Lis 2013    Temat postu:

Martyna napisał:
Na zimno do pracy tez jest pyszna:-)

Na zimno nigdy nie próbowałem, jak mi zasmakuje to może to będzie moje podstawowe 2 śniadanie w pracy (tylko nie drobiowa a wieprzowa).


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez opiotr dnia Sob 22:34, 30 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasu




Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem

PostWysłany: Nie 17:47, 01 Gru 2013    Temat postu:

Również nie widzę sensu w obtaczaniu wątróbki jakąś mąką. Elegancko się smaży bez takich wspomagaczy Wink Ja smażę wątróbkę na sporej ilości smalcu, wydaje mi się, że wzbogaca jej aromat i konsystencję, jest taka bardziej jedwabista i miękka w smaku:P Solę wątróbkę na koniec smażenia, dodaję sporo majeranku, pieprz ziołowy (taki bez dodatkowej soli), przelewam z tłuszczem i sokami do gara, i duszę to ze sporą ilością podsmażonej cebulki i jabłek. Naprawdę potrawa jest dużo smaczniejsza jak jest ich spora ilośćRazz I dosypuję jeszcze trochę majeranku Wink Co do samej wątróbki to bardzo lubię z indyka. Pycha Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:06, 01 Gru 2013    Temat postu:

Do smażenia wątróbki najlepszy jest smalec gęsi. Ostatnio zabrałam zimną wątróbkę do pracy i w takiej formie była całkiem smaczna. Niestety nie mam możliwości odgrzania tam jedzenia .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aldo62




Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 1:39, 16 Gru 2013    Temat postu:

ja ostatnio jadłem wątróbkę króliczą (do dostania w makro, ale nie zawsze są) i była bardzo smaczna Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dot




Dołączył: 08 Sie 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdnik

PostWysłany: Pon 23:21, 16 Gru 2013    Temat postu:

Kurczę, u mnie w domu nigdy nie jadło się podrobów i teraz nie wiem zupełnie, jak one smakują. Czy moglibyście przyrównać do czegoś ich smak? I gdzie w dużym mieście (Kraków) znaleźć podroby dobrej jakości?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin