Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14:46, 09 Sie 2013 Temat postu: Wątróbka drobiowa z jabłkami |
|
|
Wątróbkę myjemy i suszymy. NIE SOLIMY!!!
Jabłko obieramy i kroimy w sporą kostkę.
Wątróbkę obtaczamy w mące (albo i nie, zależy jak bardzo szkodzi nam gluten, w kukurydzianej też można chyba zresztą).
Jabłko wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej kokosowy i posypujemy świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Smażymy na małym ogniu, niech zmięknie.
Wątróbkę wrzucamy na drugą patelnię, też na olej kokosowy i obsmażamy z obu stron, wystarczy ledwie kilka minut. Dodajemy jabłko i mieszamy. Solimy.
Podajemy od razu. Wersja cheating meal: z bułką przenną posmarowaną masłem.
Na zimno jest równie dobre, więc można w pojemniczek i do pracy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Greenbalance
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 15:24, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Watrobke tez mozna usmazyc bez obtaczania w jakiejkolwiek mące nie przypala sie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Greenbalance dnia Pią 15:25, 09 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 17:19, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Co i też zaznaczyłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
świetlik
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolszczyzna/Wrocław
|
Wysłany: Pon 14:55, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Tak sobie myślę, że skoro już jesteśmy na forum o paleo, to jednak wypadałoby zamieszczać przepisy bez mąki, takich z mąką czy cukrem to ja mam już nadmiar (tak, wiem, że zostało zaznaczone że "można bez", ale ja po takich przypisach boję się, ze może bez będzie mniej niedobre, czy coś) Ja wątróbkę zalewam na patelni wodą i gotuję pod przykryciem razem z cebulą, potem wylewam na sitko (ew. można odkryć, żeby woda wyparowała, ale dla mnie zapach wątróbki jest niezbyt przyjemny, toteż tego nie robię), wrzucam z powrotem na patelnię i rozpuszczam masło. Voila.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martyna
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:28, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Ja wątróbkę, myje, czyszcze, kroje na mniejsze kawalki i wrzucam na klarowane maslo na patelnie, chwile podsmazam, dokladam cebulke w piorka, i jablko w czastki, przykrywam pokrywka i duszę ok. 15 minut, na koniec odkrywam i jeszcze odparowuje, na sam koniec solę i dodaje majeranek. Na zimno do pracy tez jest pyszna:-)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 22:33, 30 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Martyna napisał: | Na zimno do pracy tez jest pyszna:-) |
Na zimno nigdy nie próbowałem, jak mi zasmakuje to może to będzie moje podstawowe 2 śniadanie w pracy (tylko nie drobiowa a wieprzowa).
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez opiotr dnia Sob 22:34, 30 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasu
Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śrem
|
Wysłany: Nie 17:47, 01 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Również nie widzę sensu w obtaczaniu wątróbki jakąś mąką. Elegancko się smaży bez takich wspomagaczy Ja smażę wątróbkę na sporej ilości smalcu, wydaje mi się, że wzbogaca jej aromat i konsystencję, jest taka bardziej jedwabista i miękka w smaku:P Solę wątróbkę na koniec smażenia, dodaję sporo majeranku, pieprz ziołowy (taki bez dodatkowej soli), przelewam z tłuszczem i sokami do gara, i duszę to ze sporą ilością podsmażonej cebulki i jabłek. Naprawdę potrawa jest dużo smaczniejsza jak jest ich spora ilość I dosypuję jeszcze trochę majeranku Co do samej wątróbki to bardzo lubię z indyka. Pycha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:06, 01 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Do smażenia wątróbki najlepszy jest smalec gęsi. Ostatnio zabrałam zimną wątróbkę do pracy i w takiej formie była całkiem smaczna. Niestety nie mam możliwości odgrzania tam jedzenia .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aldo62
Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 1:39, 16 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
ja ostatnio jadłem wątróbkę króliczą (do dostania w makro, ale nie zawsze są) i była bardzo smaczna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
dot
Dołączył: 08 Sie 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: Pon 23:21, 16 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Kurczę, u mnie w domu nigdy nie jadło się podrobów i teraz nie wiem zupełnie, jak one smakują. Czy moglibyście przyrównać do czegoś ich smak? I gdzie w dużym mieście (Kraków) znaleźć podroby dobrej jakości?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|