Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 15:22, 02 Lis 2013 Temat postu: Super prosta wołowina z warzywami |
|
|
Danie super szybkie w przygotowaniu, super proste (naprawdę, for dummies) i super pyszne!
Potrzeba (na 1 osobę):
1. ok. 200 g wołowiny (może być rostbef, stek, cokolwiek co się dobrze upiecze)
2. pół czerwonej papryki
3. pół zielonej papryki
4. pół żółtej papryki
5. papryczka ostra (opcjonalne)
6. cebula
7. przyprawa do shoarmy (taka bez chemii, dostępne m. in. w Piotrze i Pawle i Almie, ale pewnie nie tylko).
8. olej kokosowy.
Jedziemy:
1. piekarnik nastawiamy na 200 stopni
2. mięso myjemy i kroimy w cienkie paski
3. warzywa kroimy w paski/kostkę co komu pasuje, byle nie za duże kawałki
4. formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym (potem olej wcieramy w dłonie i mamy mięciusie )
5. wrzucamy mięso i warzywa do formy
6. dość obficie posypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy składniki
7. pieczemy 45 minut (po ok 15 można zmniejszyć temperaturę do 180), co jakiś czas mieszamy
Jemy!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez A. dnia Sob 15:25, 02 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:21, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
I ta wołowina nie wychodzi twarda ani sucha? Mam złe doświadczenia z pieczeniem mięsa wołowego, zazwyczaj je duszę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 12:06, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Wczoraj okazało się, że owszem - rostbef wychodzi nieco twardy. Zastanawiam się jak to obejść...
Stek natomiast przygotowany w ten sposób wyszedł mięciutki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Nie 13:03, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
A. napisał: | Wczoraj okazało się, że owszem - rostbef wychodzi nieco twardy. Zastanawiam się jak to obejść...
Stek natomiast przygotowany w ten sposób wyszedł mięciutki. |
zmniejsz temperature do 140stopnii i piecz 4 godziny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 13:30, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
To raczej wtedy nie będzie już szybki obiad
Poza tym warzywa chyba by się przerobiły na papkę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Nie 14:05, 03 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
A. napisał: | To raczej wtedy nie będzie już szybki obiad
Poza tym warzywa chyba by się przerobiły na papkę |
to fakt ale zeby zrobic dobra wolowine to trzeba paru godzin... ostatnio pieklam zeberka 8 godzin
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zaz101
Dołączył: 06 Sty 2014
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 20:53, 06 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Myślicie ze mięso wołowe na zrazy/roladki nada się do tego przepisu, jeśli zastosuję się do rady immoral? Rostbef przy nim rozpływa się w ustach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|