Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 7:46, 12 Sie 2013 Temat postu: Śledzie w occie jabłkowym |
|
|
Składniki:
1 kg śledzi z zalewy solankowej
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu jabłkowego
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 duże cebule
oliwa z oliwek
opcjonalnie łyżeczka miodu
Śledzie moczymy przez 24 godziny w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Co jakiś czas wymieniamy wodę na świeżą.
Cebule podsmażamy na oliwie do miękkości. zostawiamy do wystygnięcia.
Wodę zagotowujemy z pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Również zostawiamy do wystygnięcia i dodajemy ocet jabłkowy. Można rozpuścić w ciepłej zalewie łyżeczkę miodu.
W naczyniu układamy na przemian śledzie i cebulę, zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|