Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Rosół na kościach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:10, 04 Lis 2013    Temat postu: Rosół na kościach

Idea wszystkim znana: gotujemy na maleńkim ogniu kilka godzin kości, żeby uzyskać odżywczy rosołek. Niby najprostsza z możliwych, a ile smaków można uzyskać przez użycie różnego rodzaju kości, przypraw. Ja popijam rosołek od jakiegoś czasu i wypracowałam przepis, który mi najbardziej odpowiada. Na początku mieszałam drobiowe porcje rosołowe i kości wieprzowe+ warzywa korzeniowe, ale rosół bym mało wyraźny w smaku i bardzo tłusty. Bardziej mi odpowiada na samych kościach wieprzowych- to są kości z mostka i żeber-1,8 zł za kg. kupuje około kilograma na 5 litrowy gar wody. Do tego garść suszonych warzyw i łyżka soli oraz łyżka takiej przyprawy:
[link widoczny dla zalogowanych]
przyprawy dodaję około 2 godz przed końcem gotowania. Połowę rosołu mrożę, żeby nie skisł. Jakie są wasze sposoby na rosołek?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 12:53, 05 Lis 2013    Temat postu:

U mnie jest tak:
1kg marrow bones
1/4 selera
3 marchewki
por
cebula (przekrojona po prostu na pol)
8 lyzek octu
pare galazek rozmarynu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:14, 05 Lis 2013    Temat postu:

po co ocet? Smile
dajesz go pod koniec gotowania, czy od razu?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 17:07, 05 Lis 2013    Temat postu:

Idun napisał:
po co ocet? Smile
dajesz go pod koniec gotowania, czy od razu?


pomaga wydobyc mineraly lepiej Smile
na samym poczatku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasu




Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem

PostWysłany: Wto 23:09, 05 Lis 2013    Temat postu:

Ja na taki mniej więcej 5l gar daję bliżej koło dwóch kilo kości Razz Najczęściej mieszane wieprzowe i wołowe. Razem z sokiem z cytryny albo octem gotuję na malutkim ogniu przez parę godzin. Wrzucam też zawsze parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, jakieś listki laurowe, kurkumę. Solę dopiero później, chociaż nie wiem czy to jakaś różnica Razz Po tych paru godzinach dorzucam (na około godzinę) albo porcję rosołową, albo np girkę od indyka, w każdym razie coś z większą ilością mięska Wink Wrzucam także 2 pęczki włoszczyzny ( wiadomo por, marchewki, pietruszki, seler i dużo natki od pietruszki i selera), parę ząbków czosnku, średnią cebulkę przekrojoną na pół i trochę opaloną (jakiś stary babciny sposób przekazany przez mamę Wink. Dodaję też przyprawę curry bo ją uwielbiam i jem we wszystkim w czym się da Very Happy Taką oczywiście bez glutaminianu i zagęstników. Bardziej z tego wychodzi pewnie jakiś bulion niż rosół (a może to jedno i to samo?), w każdym razie jest bardzo aromatyczny i pyszny Smile Mrożę zawsze na porcje, jest to super baza pod wszelkie zupy i sosy, sam do picia też pychota Very Happy Z pozostałego mięska i warzyw robię zwykle potrawkę, nic się nie marnuje Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:38, 14 Gru 2013    Temat postu:

A mam jeszcze takie pytanko: jak wygląda Wasz rosołek po schłodzeniu w lodówce? Mój czasami jest wodnisty, a czasami wychodzi taka galareta, że prawie ją można kroić. Od czego to może zależeć? Od ilości chrząstek na kościach? Chyba taki galaretowaty lepszy. U mnie na osiedlu można kupić same chrząstki na wagę- kosztują chyba 1,2zł Smile może takie coś dorzucać do rosołu?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasu




Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem

PostWysłany: Nie 21:33, 15 Gru 2013    Temat postu:

Ja mam zawsze taką galaretę. Myślę, że to kwestia ilości kości jakie się dodaje. Jak już pisałam u mnie tego sporo:P

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin