|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 21:59, 09 Lis 2013 Temat postu: Potrawy sezonowe |
|
|
Jako, że mam mały jesienny kryzys kulinarny, chciałabym prosić Was o propozycje na sprawdzone dania z sezonowych (jesiennych i zimowych) warzyw W mojej kuchni wieje ostatnio nudą, w dodatku musiałam wykluczyć z diety kalafior, brokuły i brukselkę, więc jeszcze trudniej o jakieś urozmaicenie i wyczerpują mi się już pomysły jak przetrwać jesień i zimę A to przecież dopiero początek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mara
Dołączył: 12 Sie 2013
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Sob 22:30, 09 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Mój ostatni przebój - smażony seler, kroisz na dość cienkie plastry, odrobina soli i na patelnię, ja najbardziej lubię na maśle klarowanym, ale na oleju koko też jest dobry. Tak samo robię dynię i też jest pyszna.
No i nieśmiertelna zupa z dyni
dynię pokrojoną w kostkę zalewamy rosołem, ilość w zależności od tego jak gęstą lubisz, przyprawiamy odrobiną curry, ja dodaję jeszcze ostrą paprykę. Jak zmięknie traktujemy blenderem, ew. dosalamy i na końcu dodajemy mleko kokosowe. Gotowe i pyszne pamiętaj tylko, żeby z mlekiem kokosowym już nie zagotowywać, bo traci aromat.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 0:21, 10 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio rozkoszuję się pieczonymi burakami : ) Po prostu, polewam je oliwą, posypuję solą, pieprzem, dodaję dwa listki laurowe, pare kulek ziela angielskiego, do wyboru rozmaryn/lub tymianek i parę kropel octu balsamicznego. W piekarniku w temp. 180 C 1,5 - 2 h
Smacznego !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiwi
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:59, 10 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
ja polecam cukinię, w ogóle nie wiem jak ja mogłam wcześniej nie jeść cukinii
cukinia jest pyszna , robię sobie ją na patelni z masłem albo w piekarniku z masłem
tak samo mam z marchewką, z masełkiem jest pyszna
mi to wiele rzeczy szkodzi, dlatego mam ograniczone menu, ale cukinię i marchewkę polecam
a zupę z dyni też lubię, ale nie dodaję mleka kokosowego tylko sam rosół, bo jeszcze mleka nie mogę
wczoraj zjadłam brukselkę i też jest pyszna, ale miałam pogorszenie jeśli chodzi o brzuch więc na razie też odpuszczam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasu
Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śrem
|
Wysłany: Wto 22:41, 12 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Co do zupy z dyni- to zamiast rzeczoną dynię gotować, polecam upiec kawałki w piekarniku, i potem zblendować na piuree i dopiero mieszać z rosołkiem. Zupka jest o wiele pyszniejsza niż z gotowanej dyni
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|