Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Pią 10:01, 09 Sie 2013 Temat postu: Kwas buraczany |
|
|
KWAS BURACZANY
Kiszone, czerwone buraki
Składniki:
2 kg czerwonych buraczków (raczej drobne),
kilka ząbków czosnku,
plaster selera,
1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej, bez antyzbrylaczy),
Wykonanie:
Umyć buraki pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub po prostu drobniej pokroić, włożyć do słoja (5 l)lub emaliowanego garnka (5l) i zalać przegotowaną chłodną wodą (bez chloru), dodać ząbki czosnku, seler. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać skórkę z chleba a po pierwszym nastawie będzie swój zakwas z tego co teraz się ukisi. Przykryć słój złożoną gazą, umocować gumką recepturką. Postawić w cieple. Za kilka dni będzie, po odcedzeniu doskonały, gęsty kwas buraczany. Tani i bardzo zdrowy. Do picia na surowo ale też jako podstawowy składnik czerwonego barszczu.
Kwas można wykorzystać również robiąc napoje:
-1 szklanka kwasu buraczanego i 1 szklanka wody
-1 szklanka kwasu buraczanego i 1 szklanka kwaśnego mleka lub dobrej jakości kefiru, 1 łyżka dobrej gęstej śmietany, dodać natkę pietruszki, listek selera, doprawić do smaku, zmiksować.
zamiast pietruszki można dodać koperek, inny smak:)
O właściwościach kwasu nie muszę pisać, serdecznie polecam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|