Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kiszona marchewka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arik




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miasto krasnoludków

PostWysłany: Sob 13:53, 10 Sie 2013    Temat postu: Kiszona marchewka

Poniższy podstawowy przepis na kiszenie można wykorzystać do większości warzyw.

Składniki:
- marchewka
- sól himalajska - stołowa łyżka na litr wody
- przegotowana woda
Opcjonalnie typowe dodatki do kiszenia, jak chrzan, czosnek, imbir, etc. Przez dodatki można zmienić smak.

Przegotowuję wodę, gdy jest jeszcze ciepła dodaję sól i mieszam by się rozpuściła. Płynu ma być tyle, by w słoiku pokrył z lekką nawiązką warzywa.

Obieram, myję marchewkę. Następnie robię z niej paski - skrobaczką do warzyw. Wkładam do słoika. Jeśli są inne dodatki do kiszenia, to też. Potem zalewam chłodną osoloną wodą, tak by mniej więcej co najmniej 1 cm ponad warzywa był i gdzieś nie wyżej niż 2 cm od góry słoika. Zakręcam szczelnie, wstawiam na półkę i czekam minimum 2 dni.
W smaku wolę jednak taką co stoi minimum 1,5 tygodnia.

Startery do kiszenia: ja ich generalnie nie używam - nie są potrzebne. Jeśli ktoś obawia się jednak przy pierwszych próbach, że fermentacja pójdzie nie tak jak trzeba, jest prosty sposób by tego nie zepsuć.
Odlać trochę przygotowanej wody do kiszenia (najlepiej chłodnej, ewentualnie letniej - temperatura nie może być wysoka!), przepłukać w niej trochę kiszonej kapusty lub innej kiszonki. Nie za dużo, trochę wystarczy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:48, 12 Wrz 2013    Temat postu:

To ja mam pytanko co do tych starterówSmile przymierzam się do kiszenia ogórków- pierwszy raz w życiu. Nada się na starter woda z kiszonych ogórków? Jeśli tak to ile? słoje mam około 2 litrowe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex




Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:22, 12 Wrz 2013    Temat postu:

Nie musi być startera do kiszenia, tez się ukiszą Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin