Arik
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miasto krasnoludków
|
Wysłany: Sob 13:53, 10 Sie 2013 Temat postu: Kiszona marchewka |
|
|
Poniższy podstawowy przepis na kiszenie można wykorzystać do większości warzyw.
Składniki:
- marchewka
- sól himalajska - stołowa łyżka na litr wody
- przegotowana woda
Opcjonalnie typowe dodatki do kiszenia, jak chrzan, czosnek, imbir, etc. Przez dodatki można zmienić smak.
Przegotowuję wodę, gdy jest jeszcze ciepła dodaję sól i mieszam by się rozpuściła. Płynu ma być tyle, by w słoiku pokrył z lekką nawiązką warzywa.
Obieram, myję marchewkę. Następnie robię z niej paski - skrobaczką do warzyw. Wkładam do słoika. Jeśli są inne dodatki do kiszenia, to też. Potem zalewam chłodną osoloną wodą, tak by mniej więcej co najmniej 1 cm ponad warzywa był i gdzieś nie wyżej niż 2 cm od góry słoika. Zakręcam szczelnie, wstawiam na półkę i czekam minimum 2 dni.
W smaku wolę jednak taką co stoi minimum 1,5 tygodnia.
Startery do kiszenia: ja ich generalnie nie używam - nie są potrzebne. Jeśli ktoś obawia się jednak przy pierwszych próbach, że fermentacja pójdzie nie tak jak trzeba, jest prosty sposób by tego nie zepsuć.
Odlać trochę przygotowanej wody do kiszenia (najlepiej chłodnej, ewentualnie letniej - temperatura nie może być wysoka!), przepłukać w niej trochę kiszonej kapusty lub innej kiszonki. Nie za dużo, trochę wystarczy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|