Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kapusta kiszona

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Beata1969




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Norwegia

PostWysłany: Pią 10:11, 09 Sie 2013    Temat postu: Kapusta kiszona

KISZONA KAPUSTA

Składniki:
1 główka kapusty białej (około 1 kg)
1 duża marchew
1 łyżka soli/ na kilogram poszatkowanej kapusty (bez jodu i bez antyzbrylaczy)

Wykonanie:
Główkę kapusty białej i jedną dużą marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Można też po 3 dniach zakręcić słoiki i odstawić do piwniczki lub spiżarki.
Kiszę w ten sposób kapustę od 2 lat. Wykorzystuje do surówek z jabłuszkiem, cebulką i oliwą, a czasem podjadam samąSmile
Pamiętać należy o tym, aby kapustę drobno poszatkować, ja zazwyczaj używam po prostu miksera, bo robię jednorazowo 3 duże kapusty.
Kapusta po ubiciu puszcza soki, po 3 dniach ma zapach "prawdziwej kiszonki".

Uwagi:
Bardzo ważne jest to, aby kapusta była bardzo drobno poszatkowana


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex




Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:21, 09 Sie 2013    Temat postu:

Może wrzucić to pod "przetwory na zimę". Będzie porządek Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Beata1969




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Norwegia

PostWysłany: Pią 10:57, 09 Sie 2013    Temat postu:

Alex napisał:
Może wrzucić to pod "przetwory na zimę". Będzie porządek Smile


tak, to będzie lepsze miejsce. Pierwotnie tak miało być, tylko cos mi się "pozajączkowało"Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Beata1969




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Norwegia

PostWysłany: Nie 17:45, 11 Sie 2013    Temat postu:

Po przemyśleniu, kapustę kiszoną robię na bieżąco, kiedy widzę, ze zostało 2-3 słoiczki, robię kolejny zapasik. Mieszkam w Norwegii, a tu kiszonki trzeba sobie robić samemu i w miarę potrzeb. Przepis jest prosty, a po 3-4 dniach mam świeżo ukiszoną kapustę, więc może jednak zostawić ten przepis w tym wątku, bo kiszonki powinny być podstawą w naszym odżywianiu:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin