|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Pią 10:11, 09 Sie 2013 Temat postu: Kapusta kiszona |
|
|
KISZONA KAPUSTA
Składniki:
1 główka kapusty białej (około 1 kg)
1 duża marchew
1 łyżka soli/ na kilogram poszatkowanej kapusty (bez jodu i bez antyzbrylaczy)
Wykonanie:
Główkę kapusty białej i jedną dużą marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Można też po 3 dniach zakręcić słoiki i odstawić do piwniczki lub spiżarki.
Kiszę w ten sposób kapustę od 2 lat. Wykorzystuje do surówek z jabłuszkiem, cebulką i oliwą, a czasem podjadam samą
Pamiętać należy o tym, aby kapustę drobno poszatkować, ja zazwyczaj używam po prostu miksera, bo robię jednorazowo 3 duże kapusty.
Kapusta po ubiciu puszcza soki, po 3 dniach ma zapach "prawdziwej kiszonki".
Uwagi:
Bardzo ważne jest to, aby kapusta była bardzo drobno poszatkowana
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 10:21, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Może wrzucić to pod "przetwory na zimę". Będzie porządek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Pią 10:57, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Alex napisał: | Może wrzucić to pod "przetwory na zimę". Będzie porządek |
tak, to będzie lepsze miejsce. Pierwotnie tak miało być, tylko cos mi się "pozajączkowało"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Nie 17:45, 11 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Po przemyśleniu, kapustę kiszoną robię na bieżąco, kiedy widzę, ze zostało 2-3 słoiczki, robię kolejny zapasik. Mieszkam w Norwegii, a tu kiszonki trzeba sobie robić samemu i w miarę potrzeb. Przepis jest prosty, a po 3-4 dniach mam świeżo ukiszoną kapustę, więc może jednak zostawić ten przepis w tym wątku, bo kiszonki powinny być podstawą w naszym odżywianiu:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|