Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14:54, 09 Sie 2013 Temat postu: Gulasz z czerwoną kapustą |
|
|
Przepis na to danie znalazłam na którejś stronie z przepisami paleo. W oryginale wymaga wolnowaru, ale wcale nie jest to konieczne.
Mięso na gulasz (ja najczęściej wieprzowe, ale sprawdzi się każde, dziczyznę pewnie będzie trzeba wcześniej jakoś podmarynować i na pewno dłużej dusić, żeby zmiękła) kroimy w dość cienkie paski (tak nie grubsze niż centrymetr). Solimy, pieprzymy i wrzucamy do gara na rozgrzany olej kokosowy, podsmażamy.
Świeżą kapustę czerwoną kroimy w paski. Dorzucamy do gara.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gara.
Żurawinę suszoną (albo rodzynki) dorzucamy do gara.
Przyprawiamy: tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, czym tam chcemy. Solimy i pieprzymy.
Dusimy odpowiednio długo, czyli do miękkości. Na duży gar mięsa wieprzowego trzeba półtorej godziny, ale im dłużej, tym bardziej się przegryzie.
Enjoy. Będzie też dobre na zimno, więc nada się do pracy.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez A. dnia Pią 14:54, 09 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Pią 17:02, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się nad wołowiną, czy wcześniej jakoś jej nie zamarynować?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
A.
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 17:18, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Nie widzę przeciwskazań, ale po co? I tak będzie miękka... Jeśli chcesz w ten sposób dodać smaku - możesz. Choc moim zdaniem ten gulasz najlepszy jest taki właśnie "przegryziony", bez wyraźnej nuty smakowej. Zresztą ja robiłam go tylko z wieprzowiny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Greenbalance
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 17:22, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Brzmi fajnie- lubi takie potrawy jednogarnkowe. Jak skończą sie te upały to wyprobuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Beata1969
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: Pon 17:05, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Wypróbowałam z wieprzowiną. Genialne. Chyba się uzależnię dzięki za przepis.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|