Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Sob 15:34, 08 Mar 2014 Temat postu: Coconut butter/ Coconut cream |
|
|
Skladniki: 200g wiorek kokosowych (opcjonalnie*: szczypta soli)
Przygotwanie: Zmiksowac do gladkiej konsystencji
I w sumie tyle, mi zajelo niecale 2 minuty, a mam zwyczajny reczny blender Smakuje orzepysznie, od razu po zblendowaniu ma smak i konsystencje kokosowego masla orzechowego (ma taki charakterystyczny posmak, lekko gorzkawy, lekko suchy, fanki masl orzechowych pewnie wiedza o co mi chodzi), po wlozeniu do lodowki przybiera konsystencje stala.
Polecam dla oszczednych (a raczej kupujacych z glowa): krem kokosowy ktory kupilam w sklepie kosztowal mnie 5,5€ natomiast wiorki z ktorych zrobilam krem i wlazylam do tego samego sloiczka (+jeszcze troche) 0,49€ .
P.S.: Gdyby ktos sie zastanawial - gdy MS pisze o kremie kokosowym to wlasnie to ma na mysli
P.S.S.: Uwaga, bo wciaga tak samo jak wszystkie inne masla orzechowe, plusy sa takie, ze zjedzenie kokosa w wiekszej ilosci, nie ma takich negatywnych skutkow jak orzechow
P.S.S.S.*: Opcjonalnie mozna dodac cynamon, ekstrat z vanilii, kakao i zrobic maslo czekoladowe... tutaj sami mozecie pofantazjowac
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Immoral dnia Sob 15:35, 08 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Wujek
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Sob 20:59, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Nie masz problemów z mixowaniem ręcznym blenderem? Nie osadza się to gdzieś itp, itd?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Sob 21:06, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Wujek napisał: | Nie masz problemów z mixowaniem ręcznym blenderem? Nie osadza się to gdzieś itp, itd? ![Razz](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_razz.gif) |
Tez bylam bardzo zdziwiona, ale nie Raz tylko wygrzebalam lyzeczka to co bylo pod ostrzami i miksowalam dalej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
zaz101
Dołączył: 06 Sty 2014
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 0:16, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Czyli gotowy krem nie ma posmaku takiego jakby proszku? Raz próbowałam zrobić, i było czuć takie malusieńkie kawałeczki wiórków i hmm był przez to dość dziwny, taki suchy.
Immoral piszesz że tylko lekko suchy. Krem powinien być tłustawy i kremowy z delikatnym posmakiem suchości (xD), czy raczej bardzo czuć tą suchość?
Bo może po prostu za krótko miksowałam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pon 10:08, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
zaz101 napisał: | Czyli gotowy krem nie ma posmaku takiego jakby proszku? Raz próbowałam zrobić, i było czuć takie malusieńkie kawałeczki wiórków i hmm był przez to dość dziwny, taki suchy.
Immoral piszesz że tylko lekko suchy. Krem powinien być tłustawy i kremowy z delikatnym posmakiem suchości (xD), czy raczej bardzo czuć tą suchość?
Bo może po prostu za krótko miksowałam. |
Wlasnie idealnie wyszlo, krem w temperaturze pokojowej to wlasnie taki bardzo leisty krem, a ta suchosc to ze wzgledu na smak (jak w maslach orzechowych), a nie ze wzgledu na konsystencje. Mozesz dodoac lyzke oleju kokosowego jak bedziesz miala probelmy z konsystencja
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 13:13, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Immoral, podaj producenta blendera Mój nie daje rady, mimo że ma dużą moc. W ogóle mnie wkurza, jakiś dziadowski jest od początku. Nie daje rady zmielić wiórek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pon 14:49, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Idun napisał: | Immoral, podaj producenta blendera Mój nie daje rady, mimo że ma dużą moc. W ogóle mnie wkurza, jakiś dziadowski jest od początku. Nie daje rady zmielić wiórek. |
Grundig
dokladniej model GL6280
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:05, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Dzięki Rozejrzę się za nowym, gdy mi pozytywnie rozpatrzą reklamacje tego, który ostatnio kupiłam. Nie dość że skubany nie ma mocy, to się potrafi sam wyłączyć. Włączyć go można dopiero po jakimś czasie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Wujek
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 21:12, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
No to dziwne bo mi te wiórki wchodzą do tego blendera, zapychają, zbijają się w blenderze... Nie wychodzi mi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:07, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Mój tani i kompletnie bezfirmowy młynek do kawy mieli wiórki Ale masa wychodzi sucha- bardziej podobna do maki kokosowej niż do kremu. Ale to i tak pyszne jest
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pon 22:39, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Chocialam juz pisac, ze moze wina wiorek, ale to raczej nie mozliwe.
Mi wychodzi konsystencja dokladnie jak na zdjeciu po okolo 2 minutach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Wujek
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 12:48, 11 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Ja nie wiem jak wy to robicie... Gdy używam ręcznego blendera (zelmer) to wiórki wchodzą mi za ostrze, przywierają do ścianek osłonki, itp. Spróbuję z normalnym młynkiem, może to da radę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Wujek
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 18:51, 14 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Wyszło mi, piona!
Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:22, 14 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Wujek napisał: | Wyszło mi, piona!
Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło? |
Zelmerem? No i jak to zrobiłeś, bo mój tez się zapycha.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pią 20:16, 14 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Wujek napisał: | Wyszło mi, piona!
Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło? |
Gratulacje!
Termin waznosci jest na tyle dlugi, ze i tak zjesz przed uplywem, pare miesiecy + nie trzeba trzymac w lodowce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|