Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BOB
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 15:25, 12 Wrz 2014 Temat postu: wedzone produkty - makrele, szportki, śledzie |
|
|
Witam.
Co uważacie o tych produktach? Czy warto je stosować w diecie 1-2 razy w tygodniu jako źródło omega-3, wapnia? Tym bardziej, że cenowo wychodzi to przyzwoicie, za makrelę zapłacimy w granicach 4-6zł a szprotki to jedne z najtańszych rybek Oprócz tego są też tłuste śledzie tanie jak barszcz..
Jak tam goszczą u was w jadłospisie ryby wędzone poza świeżymi? Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
shiba28
Dołączył: 05 Sie 2014
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:14, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Jak najbardziej warto, ale lepiej stawiać na śledzie niż wędzone ryby. Szproty chociaż wędzone jemy z ościami, więc jest wapń a to duży plus. Chociaż ja ich nie cierpię, za słone dla mnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Greenbalance
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:02, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Sardynki w oliwie z oliwek i śledzie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
johimbina
Dołączył: 17 Sie 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:02, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
hmm...no właśnie zawsze mam z tym problem. Wydaje mi się, że na wzór diety scd, jeśli mamy 100% pewność , że do tej ryby nie dodano sacharozy lub glukozy (co jest powszechne w procesie wędzenia), to chyba można od czasu do czasu zjeść. Ja uwielbiam makrelę wędzoną, a na paleo się z nią pożegnałam :(( Śledzie? Macie na myśli śledzie w oleju, czy wędzone piklingi?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
BOB
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:18, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
shiba28 a wędzony śledź to nie wędzona ryba ? A co do szprotek to jeżeli są z dobrego źródła to są najlepsze w smaku ze wszystkich rybek moim zdaniem, bardzo tłuste. Wystarczy urwać łeb i ogonek zostawić. Coś wspaniałego, z ogórkiem kiszonym i cebulką, miodzio.
Chodzi mi o śledzie wędzone, żadne puszkowane ryby w oleju tak jak wymieniła Greenbalance, dla mnie to ohyda, tzn. ujdzie gdzieś pod namiotami na wakacjach, ale w smaku do prawdziwych wędzonek to niebo, a ziemia. Jedyne co można się przyczepić to substancje smoliste w produktach wędzonych(tak jakby jarać fajki), ale zawsze coś będzie nie tak, taki już jest świat. Mimo to dużo więcej + niż - .
johimbina czemu pożegnałaś się z makrelą na Paleo? A Omega 3, cena i smak Ciebie nie przekonuje ? Moim zdaniem dodatek paru gram cukru do żywności to żaden problem, gorzej jak dodawana jest chemia, konserwanty, itp.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
johimbina
Dołączył: 17 Sie 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:23, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
hmm hmm no właśnie te substancje smoliste w wędzonka mnie zawsze odstraszały, aaaale skoro tak gadacie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
BOB
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:31, 12 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
No mnie trochę też, ale jednak od czasu do czasu (1 w tyg.) uważam to za dobry wybór pod względem zdrowotnym i smakowym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Greenbalance
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 4:12, 13 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Sardynki w oliwie z oliwek (te portugalskie) to jeden z lepszych wyborów - tona omega3, wapnia i innych dobroci. Nawet MS wiele razy polecala.
A sledzia polecam solonego - wymoczyć i zjesc z cebulką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Willow
Dołączył: 29 Gru 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:22, 14 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Śledzia solonego chętnie bym zjadła, tylko ciężko o takiego bez E coś tam Ktoś wie, gdzie można dostać takiego bez dodatków, z samą solą?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 23:38, 14 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Chyba jak się kupuję w sklepie płaty śledziowe to są bez E?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
johimbina
Dołączył: 17 Sie 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 0:17, 15 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że takie zwykłe "matjasy" solone, też mogą mieć konserwanty. . Od dawna szukam przepisu na prawdziwe śledzie w oleju, które robimy nie z matjasów, a ze świeżych surowych filetów...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
BOB
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 11:44, 15 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] - przepis ze świeżych śledzi. Chyba jednak zbyt leniwy jestem żeby to robić..
Też się zastanawiam czy te śledzie matjasy ze sklepu są w samej soli czy są jakieś dodatki.. Jeszcze jak sam ocet i sól to pół biedy, ja po śledziach w occie czuję się OK. Chyba najlepiej je porządnie wymoczyć i skonsumować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Willow
Dołączył: 29 Gru 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 20:54, 16 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Niestety wszystkie matiasy, ktore do tej pory widzialam w sklepach, mialy dodatki. Nawet solone tuszki na wage - one sa w plastikowych pojemnikach wlozonych do drewnianej beczki, wyjelam kiedys ten pojemnik, a tam na etykiecie w skladzie pelno E. Nawet surowe ryby nie sa wolne od tego syfu. Znajomy pracuje w przetworni na Islandii i surowe lososie sa tam nastrzykiwane E230. Pozostaje tylko kupic cala rybe z lbem i flakami, tego to chyba nie oplaca sie zasyfiac konserwantami bo od razu idzie do mrozenia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Robertos
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:29, 13 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Willow napisał: | Niestety wszystkie matiasy, ktore do tej pory widzialam w sklepach, mialy dodatki. Nawet solone tuszki na wage - one sa w plastikowych pojemnikach wlozonych do drewnianej beczki, wyjelam kiedys ten pojemnik, a tam na etykiecie w skladzie pelno E. Nawet surowe ryby nie sa wolne od tego syfu. Znajomy pracuje w przetworni na Islandii i surowe lososie sa tam nastrzykiwane E230. Pozostaje tylko kupic cala rybe z lbem i flakami, tego to chyba nie oplaca sie zasyfiac konserwantami bo od razu idzie do mrozenia. |
To tylko dla tego aby były one możliwe do dłuższego składowania. I radzę posprawdzać dokładnie skład. Nie wszystko to co jest tam napisane jest nie zdrowe. I przede wszystkim warto także pomyśleć o tym iż sól zawsze była stosowana do konserwacji. Więc to niejest to że to stało się od tak nagle.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
prostownik
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 154
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 10:21, 12 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem warto, szczególnie jeśli ktoś przepada za takimi posiłkami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|