Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 9:01, 12 Sie 2013 Temat postu: Oliwa z oliwek vs. olej rzepakowy |
|
|
Olej rzepakowy w paleo diecie jest na liście produktów zakazanych. Oliwa z oliwek - nie. Jednak o oleju rzepakowym mówią "tańsza oliwa północy". Co o tym myślicie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
świetlik
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolszczyzna/Wrocław
|
Wysłany: Pon 14:46, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Właśnie też mnie to zdziwiło, podobno olej rzepakowy ma nawet lepsze proporcje omega-6 do omega-3. Tyle że ostatnio chciałam w sklepie wybrać olej rzepakowy i chyba wszystkie były rafinowane (?), no nie znam się na tym za bardzo, tradycyjnie wzięłam oliwę z oliwek extra virgin i tyle. Aż chyba zaraz z ciekawości pogrzebię coś na ten temat, bo ogólnie olej rzepakowy jest wychwalany, ale właśnie nie wiem, czy taki zwykły sklepowy też jest "ok".
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pon 16:03, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Btw. czytalyscie?
[link widoczny dla zalogowanych]
Tam MS, tlumaczy tez, dlaczego omega 3 nic nam nie daje w tym oleju
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 18:09, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Z tego wynika, że lepiej unikać, ale tak do końca nie wiadomo co z tym olejem. MS chyba pisała o rafinowanym oleju rzepakowym? A taki z pierwszego tłoczenia na zimno?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
świetlik
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolszczyzna/Wrocław
|
Wysłany: Wto 11:23, 13 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Immoral napisał: | Btw. czytalyscie?
[link widoczny dla zalogowanych]
Tam MS, tlumaczy tez, dlaczego omega 3 nic nam nie daje w tym oleju |
Ach, jakoś to musiałam przeoczyć
Ale dalej nie jestem do końca przekonana.
1."Niewiele wiemy jednak na temat wpływu genetycznie modyfikowanych nasion na nasz organizm."
Niewiele wiemy, czyli ciężko na ten temat dyskutować. Ja akurat z tych, co się GMO niezbyt boją.
2."Wiemy natomiast, że tłuszcze nienasycone jak olej rzepakowy łatwo ulegają utlenieniu. Ponadto uszkadza ja światło czy temperatura i wytwarzane są związki potencjalnie dla nas groźne. To damo dotyczy oliwy z oliwek"
No ok, czyli po prostu trzymamy olej rzepakowy w ciemnej butelce i szafce.
3."Obecnie nasiona poddawane są wysokiej temperaturze i mechanicznie poddane ekstracji. Do tego zachodzi proces oczyszczania, wybielania itd. - wszystko z użyciem wysokich temperatur. W nowoczesnym procesie produkcji usuwane są także spore ilości Omega3 w procesie odwaniania, i tworzone są trans tłuszcze w dalszym etapie."
Co jednak z olejem nierafinowanym i tłoczonym na zimno? Widziałam na allegro, że są takie.
4."I nawet gdyby Omega3 zachowane były w całości, to wiemy już, że nasz organizm ma problemy z przekształceniem kwasów tłuszczowych ALA znajdujących się w roślinach do niezbędnych mu DHA i EPA, ponieważ jakieś 20% ALA jest konwertowane do EPA i tylko 0.5 do DHA."
Ok, to jest argument. Ale czy w przypadku oliwy z oliwek jest inaczej? (Tzn. to nie jest z mojej strony pytanie retoryczne, ale serio pytanie do kogoś, kto wie)
Poza tym, jak natknęłam się na informację, że nawet 70% oliwy z oliwek jest fałszowane (! Oczywiście nie wiem, na ile to prawda, ale sama w końcu tego nie sprawdzę) to naprawdę zastanawiam się, czy nie spróbować jednak oleju rzepakowego od dostawcy z "certyfikatami", bo nie wychodzi wcale drożej, a jakiś płynny olej do sałatki jest mi wysoce potrzebny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Martyna
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 13:24, 13 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Ja używam oliwy z oliwek Bio - akurat mam dostęp do takiej ale jak mi sie kończy to kupuję olej rzepakowy tłoczony na zimno - nierafinowany i używam do warzyw tak samo jak oliwę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alex
Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:42, 13 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Właśnie, przydałby się taki olej w diecie, znacznie by mi to ułatwiło robienie niektórych potraw, bo oliwa nie do wszystkiego się nadaje. Chyba też sobie zakupię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kurkuma
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:54, 16 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Także mam straszny dylemat jeśli chodzi o olej rzepakowy. Zwłaszcza że cena dobrej oliwy z oliwek powala a i tak gwarancji co do jakości nie mamy. Na allegro znalazłem olej rzepakowy który wydaje się OK i chyba sie na niego skusze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MS
moderator
Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:23, 18 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Odkąd napisałam tego posta pojawiło się jeszcze sporo spekulacji na temat oleju rzepakowego, przyznam że nie zagłębiłam się w temat bardziej z jednego powodu: staram się minimalizować nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie. Łatwo zaburzyć równowagę O3 do O6, a poza tym mnie osobiście smak oliwy czy rzepakowego odrzuca mocno Jak byłam wege to próbowałam się zmuszać do polewania oliwą sałatek, ale nie dawałam rady. Chociaż oliwki lubie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|