|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Qjava
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubin
|
Wysłany: Pią 9:20, 21 Lut 2014 Temat postu: Mąka/skrobia ziemniaczana |
|
|
Witam szanownych tłuszczożerców
jako że w przyszłym tygodniu wypada nam Tłusty Czwartek (nasze święto), poszukiwałam w internetach jakiegoś bezbolesnego przepisu na pączusie. i znalazłam, bardzo obiecujący, bez glutenu, głównymi składnikami są kartofelki. autor podaje także w przepisie 3 szklanki mąki i stąd moje pytanie, czy myślicie, że można klasyczną mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną i czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana? i jak ten ziemniaczany proszek ma się do paleo? ceny mąki kokosowej czy innych paleo-wynalazków są dla mnie zaporowe, więc do tej pory nie przygotowywałam żadnych paleo-wypieków, ale raz w roku chyba można zaszaleć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Idun
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 10:24, 21 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Skrobia to to samo co maka ziemniaczana. Ja ziemniaków unikam, a czystej skrobii tym bardziej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Daisy
Dołączył: 05 Sty 2014
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:50, 21 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Ciężko jest tak po prostu zastępować jedną mąkę inną, bo mają różne właściwości. Ale jeśli przepis ten jest z gruntu bezglutenowy, czyli nie zamieniasz po prostu w zwykłym przepisie mąk, to myślę, że można spróbować. Chociaż pewnie te pączki nie będą dokładnie takie jak glutenowe... A sama skrobia ziemniaczana jest dozwolona na paleo (ale nie wskazana).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:41, 21 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Nie lepiej w Tłusty Czwartek zjeść golonkę, żeberka czy inny boczek, który jest tłusty... W odróżnieniu od pączków czy innych faworków teraz powinno się zmienić nazwę Tłustego Czwartku na Węglowodanowy Czwartek albo czwartek, po którym się będzie tłustym...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiwi
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 23:27, 21 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
opiotr wszyscy wiedzą, że Ty miłośnik mięsa jesteś, ale nie mierz wszystkich swoją miarą, pytanie dot jak zrobić pączki żeby były zgodne z paleo i jak ktoś napisał, że w ogóle nigdy nie piekł nic, ale chce ten jeden raz, bo jest tłusty czwartek no to, co w tym złego? przecież raz na rok można sobie pozwolić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 1:25, 22 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Tylko co pączek ma z 'tłustym' wspólnego oprócz tego, że biznes pączkowy wypaczył to święto. Dawniej inaczej się jadało, może przywrócić tradycję...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qjava
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubin
|
Wysłany: Sob 7:49, 22 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
wiwi dobrze rzecze, golonki, żeberka i inne boczki jadam na codzień, a właśnie chciałam poeksperymentować na okazję Węglowodanowego Czwartku. Więc w środę spróbuję coś upichcić, jak się uda, to podzielę się przepisem i uwagami, być może komuś się przyda. Sama MS pisała o opornej skrobi, że jeśli ktoś toleruje, to nie zaszkodzi raz na jakiś czas wrzucić ziemniaka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zaz101
Dołączył: 06 Sty 2014
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:54, 23 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Prawie paleo
[link widoczny dla zalogowanych]
Może mąki nie paleo da się zastąpić czymś paleo?
A mąkę kokosową łatwo zrobić samemu - albo resztki z produkcji mleka kok, albo zmielić wiórki.
Jeśli tłusty czwartek rozumiemy w ten sposób co opiotr, to osoby na paleo mają go cały czas, vide nazwa forum
BTW ja ostatnio zastanawiałam się, czy odczuwam brak wypieków (kiedyś byłam wielką fanką). I doszłam do wniosku, że jedyne za czym tęsknię, to jeszcze ciepłe, chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku pączki z konfiturą z róży <333
Na szczęście ciężko na takie trafić po tych przemyśleniach postanowiłam się nie umartwiać i zjadłam pączka od Bliklego. Gumowaty ulepek (jak bardzo zmienił mi się smak!! niesamowicie się cieszę).
Przetestuję jeszcze moją niegdyś ulubioną cukiernię od pączków, słyszałam że spadła im jakość...mam nadzieję, nie będzie mnie kusiło
Bardzo pomocne w byciu na paleo, jest to, że żeby zjeść naprawdę dobre ciastko, trzeba się nieźle postarać. I przy okazji 10 razy zastanowić Za bardzo cenię swoje zdrowie na trucie się czymś przeciętnym
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez zaz101 dnia Nie 23:10, 23 Lut 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
opiotr
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 6:58, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Nie jestem na paleo a forum i blog już dawno powinno zmienić nazwę na: 'Życie na suplementach' albo 'Nie ma życia bez suplementów (oczywiście tych najdroższych polecanych przez autorkę)' czy coś podobnego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Immoral
Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Pon 9:07, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
opiotr napisał: | Nie jestem na paleo a forum i blog już dawno powinno zmienić nazwę na: 'Życie na suplementach' albo 'Nie ma życia bez suplementów (oczywiście tych najdroższych polecanych przez autorkę)' czy coś podobnego. |
jesli Ci cos w tym przeszkadza to: nie pisz, nie czytaj, adios
swoja droga MS, niechetnie poleca jakiekolwiek suplementy, a ceny tez jakies straszne nie sa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiwi
Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:33, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem Opiotrze nie doceniasz roli MS, dzięki jej blogowi wiele osób przejrzało na oczy i zrozumiało jak ważne jest odżywianie, poza tym wielu osobom pomogła
ja się do Twojego zdania, co do suplementów nie zgodzę, widziałam nawet jakąś Twoją dyskusję na blogu odnośnie supli czy oleju kokosowego, gdzie demonizujesz jego rolę, ponieważ są tańsze i lepsze tłuszcze wg Ciebie np smalec i jak MS Ci odpisała to jakoś nie miałeś kontrargumentu
po prostu zrozum to, że niektóre przypadki są tak ciężkie, że bez suplementacji się nie obejdzie, jak nic nie trawisz, nic się nie wchłania, no to skąd masz czerpać minerały... chyba z kosmosu
z tego, co czytałam to Ty jesz tylko mięso i tłuszcz, nie wiem co z warzywami, chyba też nie, ale niewiele i jak się dobrze czujesz to ok, ja już na sobie sama widzę jak ograniczenie warzyw prowadzi do niedoborów i do gorszego samopoczucia, poza tym jakość i ilość też ma znaczenie, weź to pod uwagę
co do oczyszczenia smaku to zgadzam się z Zaz- dla mnie już marchewka jest słodka, banan tak samo, buraki, poza tym rozpoznaje czy jedzenie jest dobrej jakości, czy nie było 'ulepszane' itd i to jest niesamowite, kiedyś jak jadłam to wszystko było takie samo, a teraz tak mi się wyostrzył smak, że wszystko smakuje inaczej, w końcu czuć to jedzenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malditabruja
Dołączył: 05 Sty 2014
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:58, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Kupowałam parę razy kosmicznie drogą mąkę kokosową, ale jak upiekłam parę razy chleb ze zmielony wiórków (niesiarkowane za 2,99 z Lidla), to uznałam, że nie ma sensu bulić za mąkę.
To tak dla potomnych wiedza Muffinki i chleb z mielonych wiórków wychodzą naprawdę nieźle
Natchnął mnie ten wątek - pomyślę nad paleo pączkami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|